Interview: ontwerper Hans Daalder

Prachtige sofa’s, zitbanken met stijl: Onze passie voor meubels willen we doortrekken in onze ontwerpen. Maar die meubels komen er natuurlijk niet vanzelf, daar gaat een heel creatief en arbeidsintensief proces aan vooraf. Bij Passe Partout werken we met het neusje van de zalm in België en Nederland als het op designers aankomt en wie is beter geplaatst dan de ontwerper zelf om dat creatieve proces te duiden? Tijd voor een interview met Hans Daalder, één van onze ontwerpers!


Hans, stel je je kort even voor?

In 1989 studeerde ik af aan de Design Academy in Eindhoven en een jaar later begon ik met mijn eigen ontwerpstudio. Sindsdien ben ik dag in en dag uit bezig met het ontwerpen van meubels, hoewel mijn passie voor design eigenlijk werd aangewakkerd door het lezen van een artikel over autodesigner Giorgetto Giugiaro.


Was je al van kleins af gebeten door design?

Als kind deed ik al niets liever dan tekenen. Dat ging van strips voor de schoolkrant, over stillevens tot schetsen van onze hond. Het virus had ik al heel vroeg te pakken.


Waar haalt een ontwerper zijn inspiratie?

Zelf vind ik die in de natuur, maar ook in klassieke steden, oude ambachten en nog heel wat meer bronnen. Al is inspiratie maar 20% van het werk, 80% zit in transpiratie, de uitwerking dus.


“20% is inspiratie, 80% transpiratie”


Wat is die uitwerking juist?

Slijpen, verbeteren, aanpassen, alles omgooien en weer slijpen, totdat het helemaal goed is, dat is wat we doen. Een zetel komt er niet vanzelf.


Een goed ontwerp, wat betekent dat voor jou?

Als ontwerper ben ik altijd bezig met een mix aan vragen: Hoe kan ik een meubel maken dat aansluit bij de wensen van consumenten, vernieuwend maar toch begrijpelijk is? Hoever kan ik gaan in verfijning zonder dat de prijs ontspoort? En bovenal: vind ik het ontwerp zo goed dat ik het zelf thuis zou neerzetten? Die laatste vraag stellen we elkaar bij ons op de studio steeds opnieuw.


En hoe ben je jaren later met Passe Partout in contact gekomen?

Een bevriende meubelagent wist me jaren geleden te vertellen dat hij een samenwerking was aangegaan met een zeer bevlogen meubelfabrikant: Dirk Steenbeke van Passe Partout. Niet gek veel later zat ik met Dirk aan tafel en al snel was er een gemeenschappelijk gevoel.


En waar zit die ‘klik’ dan?

Bij Dirk voelde ik de gedrevenheid om tot het uiterste te gaan, zowel op het gebied van kwaliteit, onderscheidend vermogen en presentatie. Voor ons beide is enkel het beste goed genoeg.


En tot welke modellen heeft de samenwerking al geleid?

Onder de successen die we al samen hebben gerealiseerd zijn modellen als “Gio”, “Gianni”, “Palio” en “Junction”, maar ook de tafelserie “Metro” is een topper in alle eenvoud. Met ons laatste model “Luigi” ben ik buitengewoon blij; Eenvoud met verfijning, gestoffeerde elementen met toevoeging van aansluitende tafels in hout, super chique! Ik hoop trouwens dat er nog veel pareltjes mogen volgen.


“Passe Partout geeft inspiratie en schept sfeer”


Hoe zou je de stijl van Passe Partout omschrijven?

Het eerste wat bij me opkomt is “Postmondern Chique”. Thuis in heel wat interieurs, maar toch met een totaal eigen karakter. Steeds meer ontwikkelt Passe Partout ook een totale interieurbeleving, dat merk je op beurzen, in winkels en in het prachtige sfeerboek. Mensen zoeken meer dan een bankstel en een tafel. Passe Partout geeft inspiratie en schept sfeer en geeft zo aan hoe mensen hun interieur er uit kan zien.


Comments