Natalie Buijs
Passe Partout Designer

Natalie Buijs

Natalie Buijs Passe Partout designer

Na een opleiding tot industrieel ontwerper (Technische Universiteit Delft 1994) werkt Natalie bij Philips Domestic Appliances en daarna als hoofd productontwikkeling voor de bekende meubelmerken Leolux en Pode. Hier verdiept ze haar expertise in ergonomie en in het vinden van balans tussen vorm en functie.

In 2007 verhuist ze naar de Filippijnen en richt er Studio 1five2 op. Ze ontwerpt meubels, beurspresentaties en stoffencollecties. Haar Europese designs met Aziatische inspiratie en haar motto “pretty practical” oogsten veel lof. In 2013 vestigt ze zich opnieuw in Nederland en begint haar samenwerking met Passe-Partout.

Natalie’s ontwerpen zijn elegant, simpel en toch bijzonder. Ontwerpen die, net als een kwaliteitsmeubel, jaren meegaan. Meubels die harmonieus in verschillende interieurs passen en die - dat blijft voorop staan - verfijnde esthetiek en comfort combineren.

 

 

Natalie over haar band met Passe-Partout:

Het hedendaagse jachtige tempo, werk, verkeer, boodschappen, alles en iedereen is met elkaar verbonden. Thuis willen mensen op een trager ritme leven. Wat is er beter dan samen bij het haardvuur zitten, een fijne tv-serie bekijken of een avondje met vrienden bij een glaasje wijn over het leven filosoferen? Als het op meubelen aankomt, heb ik een vaste mening: het ontwerp, de kleuren en de ergonomie moeten goed zitten. Voor mij zijn details zoals de juiste hoek tussen zitting en rugleuning belangrijk, zodat je bijvoorbeeld niet steeds naar voor schuift. Schoonheid kan vele vormen aannemen. Voor mij gaat echte schoonheid hand in hand met comfort.

Meubelen, schone kunsten, interieurdecoratie, architectuur, grafische kunst… altijd voel ik die drang om iets te ontwerpen. Als ik met een project bezig ben, wordt het haast een obsessie. Het laat me nooit los. Inspiratie haal ik uit wandelingen in de natuur, reizen, lezen en altijd goed om me heen kijken! Mijn ideeën kunnen ontstaan door boeken met werken van kunstenaars, interieurs of foto’s te doorbladeren, ontwerpen in totaal andere domeinen zoals keramiek of architectuur te bekijken of artikels over maatschappelijke trends te lezen. Mijn hele werktafel ligt soms vol met kattebelletjes en schetsen. Al vroeg in het proces begin ik in 3D te werken op de computer om een beter beeld te krijgen van de ware afmetingen en verhoudingen, om het ontwerp langs alle kanten te kunnen bekijken. Met stoffen zitmeubelen helpt het om een stof op het ontwerp te “plakken”, hoewel plooien, kreuken en naden moeilijk na te bootsen zijn. Maar dat maakt voor mij niets uit, ik weet in mijn hoofd hoe een kussen zal aanvoelen.

Wat maakt een meubelstuk bijzonder? Ik wil een serene en tegelijk interessante look creëren, een luxueus maar ook minimalistisch voorwerp dat zowel elegantie als gezelligheid uitstraalt en gemaakt is van mooie, duurzame materialen. Kortom, een voorwerp met een ziel.

Dat is ook wat Passe-Partout wil.

Werken met Passe-Partout verschaft mij enorm veel plezier! Dirk Steenbeke is een gepassioneerd en inspirerend ondernemer die altijd op zoek is naar hoe hij de dingen beter kan maken. Hij houdt ervan te praten en luidop te denken over wat hij met Passe-Partout wil bereiken. Ik luister graag naar zijn gedachtestromen, houd van de sferen die hij zo weet te beschrijven dat er in mijn hoofd nieuwe beelden opduiken.

Ik houd er ook van samen te werken met de vakmensen in de fabriek, om van bij het prille begin met hen in dialoog te treden. Samen doorbreken we de grenzen van het mogelijke om uiteindelijk ontwerp, ergonomie, vakmanschap en kwaliteit tot tijdloze en comfortabele meubelen te combineren.

Natalie Buijs